Dom mot Migrationsverket

Utifrån de vittnesmål och bevis vi fått ta del av gör vi bedömningen att Migrationsverket gör sig skyldigt till allvarliga brister som får förödande konsekvenser. Det är inte vara acceptabelt att en människas liv ligger i händerna på handläggare som saknar kompetens och systematiskt ignorerar de riktlinjer som finns för asylprövningen av HBTQ-flyktingar. Det är inte heller acceptabelt att Migrationsverket inte tar de problem i dess verksamhet som framkommit i olika rapporter på större allvar.

Till dess att Migrationsverket uppfyller de krav som nu kommer läsas upp ser vi ingen annan lösning än att Migrationsverket utvisas från hbtq-sammanhang för att inte kunna använda dessa för att legitimera sin människorättkränkande verksamhet.

* Vi kräver att Migrationsverket aktivt ska motverka homofobi, transfobi och rasism inom den egna verksamheten. Detta genom att göra den interna utbildningen om hbtq-frågor obligatorisk för verkets alla handläggare.

* Vi kräver att Migrationsverket vidtar åtgärder när anställda på Migrationsverket inte följer rättschefens uttalanden och att de ska kunna redogöra för dessa.

* Vi kräver att samtliga anställda på migrationsverket måste kunna visa hur och varifrån de hämtar sin landinformation.

* Vi kräver att Landinformationen innefattar information och lägesbeskrivning från hbtq- och mr-organisationer, t ex Transgender Europe, Human Rights Watch och ILGA.

* Vi kräver att transutredning räknas som asylskäl, samt att stöd och behandling ska ges till transpersoner under asylprocessen.

* Vi kräver att våldtäkt och misshandel utfört av polis eller militär i hemlandet måste erkännas som tillräckliga skäl att få asyl i Sverige, och att detta syns inte bara i lagtext utan även efterföljs i praktiken.

* Vi kräver att förarbetarna till lagstiftningen/rättsliga ställningstaganden används konsekvent i praktiken. Detta genom att t ex inte misstro hbtq-personer som inte “kommer ut” i första mötet med Migrationsverket och att förarbeternas riktlinjer om att det inte skall finnas något krav på att ha levt öppet i hemlandet efterlevs av handläggarna. De rättsliga ställningstaganden slår bl.a. fast att tidpunkten för när en person ”kommer ut” inte ska påverka Migrationsverkets bedömning. Ett annat ställningstagande gäller rätten att leva öppet i sitt hemland. Där står att verket inte ska ställa krav på att den asylsökande ska åka tillbaka och tvingas leva ”diskret” i sitt hemland.

* Vi kräver att alla hbtq-personer som har fått avslag på sina asylansökningar får möjlighet att söka asyl på nytt från Sverige med anledning av att de beslut som har fattats inte är rättssäkra. Migrationsverkets brist på korrekt landinformation ska därmed räknas som en ny omständighet som ger möjlighet att lyfta en asylansökan på nytt.

Alltså: tills dess att Migrationsverket har åtgärdat dess allvarliga brister och kan visa på resultat av dessa åtgärder utvisas Migrationsverket från hbtq-sammanhang. Migrationsverket kan överklaga och dess ärende kommer att omprövas vid nästa års festival.

Leave a comment