Åtal mot Migrationsverket

Åtal mot Migrationsverket på Stockholm Pride 2011

Med anledning av de allvarliga bristerna i Migrationsverkets asylprövningar av hbtq-personer bör inte Migrationsverket få vistas på hbtq-sammanhang som Stockholm Pride i syfte att marknadsföra sig själva genom tält i Kungsträdgården eller genom att gå med i paraden.

Det har vid flera tillfällen framkommit att Migrationsverket asylprövningar av personer med hbtq-skäl har allvarliga brister, bland annat vad det gäller landinformation. Detta blev extra tydligt under en utfrågning av Migrationsverket på hbtq-festivalen i Göteborg då handläggare inte ens kunde svara på var de hämtar sin landinformation ifrån, dvs den information som de grundar sin prövning om huruvida personen som söker asyl ska få stanna eller inte. Trots att det fanns flera i rummet som tipsade om internationella organisationer som bevakar hbtq-personers situation i olika länder verkade handläggarna inte känna till dem eller intresserade av att ta med sig informationen.
Ett lesbiskt par från Vitryssland var på plats och vittnade om hur Migrationsverket bryter mot regelverken i sin prövning av hbtq-personers asylskäl.
Migrationsverket har också blivit hårt kritiserade i olika rapporter, både av RFSL och i rapporter beställda av Migrationsverket själva.

RFSL har påpekat problemen med styrningen på Migrationsverket och visat på flera exempel där handläggare inte följer lagen eller de rättsliga ställningstagandena. RFSL har upprepade gånger försökt lyfta problemen med rättschefen och generaldirektören för Migrationsverket utan att få gehör.

Konskekvenserna av Migrationsverkets praxis är förödande och innebär i praktiken att hbtq-personer utvisas till fortsatt förföljelse, förtryck och död. Situationen för asylsökande hbtq-personer i Sverige är med andra ord bedrövlig och Migrationsverkets praktik strider mot de mänskliga rättigheterna.

Att Migrationsverket använder sin medverkan i hbtq-sammanhang för att legitimera sin nuvarande verksamhet blev uppenbar på hbtq-festivalen i Göteborg då de istället för att lyssna på kritiken menade att “men vi är medvetna, vi var med på Pride förra året och året innan”. De avfärdade kritiken som framfördes genom att säga att de inte uppfattade att de hade några problem. RFSL har redan tagit ställning, under seminariet i Göteborg gjorde RFSLs ordförande Ulrika Westerlund klart att “Vi har inget samarbete med er”. För att Migrationsverket inte ska kunna använda sin medverkan på Pride som ett skydd mot kritik, vill vi här och nu, att alla som är här gemensamt gör ett tydligt ställningstagande mot Migrationsverkets medverkan på hbtq-sammanhang som detta tills de uppfyller minimikraven för skydd av de mänskliga rättigheterna.

Temat för årets Stockholm Pride är öppenhet. Samtidigt tvingas många hbtq-personer leva gömda i Sverige och vågar inte visa sig på festivalen och paraden pga att de riskerar utvisning. En verkligt öppen festival borde ta ställning för dessa hbtq-personer istället för att det ska vara Migrationsverket som har tält i Kungsan och går i paraden.

För att genomföra avslaget mot Migrationsverkets medverkan i htq-sammanhang kommer vi visa upp bevis och kalla fram vittnen för att sedan gemensamt döma Migrationsverket, och där kommer ni alla som är här, att vara jury. Vi har även bjudit in Stockholm Prides ordförande för att medverka som vittne för att försöka bringa klarhet i vad deras värdegrund som stöder sig på de mänskliga rättigheterna innebär.

Leave a comment