Avslag Migrationsverket

På Stockholm Pride 2011 arrangerade Intersektionell aktion programpunkten “Vi ger Migrationsverket avslag på medverkan i hbtq-sammanhang”.

Åtal mot Migrationsverket
Dom mot Migrationsverket

För att inte låta Migrationsverket få vistas på hbtq-sammanhang som Stockholm Pride i syfte att marknadsföra sig själva genom tält i Kungsträdgården eller genom att gå med i paraden, arrangerade vi programpunkten som gav Migrationsverket avslag på medverkan i hbtq-sammanhang.

Temat för Stockholm Pride 2011 var öppenhet, men många hbtq-personer kan inte delta i festivalen på grund av Migrationsverkets, Polisens och Försvarsmaktens närvaro där.

Migrationsverkets allvarliga brister blev särskilt tydliga under en programpunkt arrangerad av Migrationsverket på ämnet “Asyl och hbt” på hbtq-festivalen i Göteborg den 3 juni 2011, då handläggare inte ens kunde svara på varifrån de hämtar den landinformation som asylprövning av hbtq-personer grundas på. På programpunkten på Pride visade vi filmen som ni även kan se på Vimeo i kort eller lång version. Karyna Kaliadka, Athena Farrokzhad, Tine Alavi och Alex Ekwall vittnade om Migrationsverkets brister när det gäller prövning av hbtq-asylsökande,  och Pär Wiktorsson var där för att prata om Prides inställning.

Utvisning Migrationsverket HBTQ Göteborg 31 min
Utvisning Migrationsverket HBTQ Göteborg 15 min

Migrationsverket skrev en debattartikel om sin medverkan på Pride som ni kan läsa här. Intersektionell aktions replik: “Migrationsverkets brister måste åtgärdas”

Mer information:

Okänt folk – Om förståelse av genusproblematiker och utsatthet på grunden sexuell läggning och könsidentitet i Migrationsverkets landinformation

Asylrätt, kön och politik – en handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter

“De homosexuellas situation är idag mycket lite känd” – en granskning av UD:s landrapporter gjord av RFSL

Du har rätt att vara du – Information på 10 olika språk från RFSL

Leave a comment