Workshops, föredrag och samtal

Onsdag 15.00-21.00

15.30-17.30 Queer and Trans Voice lab
För människor som är intresserade av att arbeta aktivt med sin röst. Den här röstverkstaden fokuserar på rösten i förvandling, könade röster i olika variationer och socialisering av röst. Hur kan en hitta en röst som känns rätt och som passar ens uttryck? Hur använder vi vår röst när vi är arga, ledsna, glada, osäkra eller upprymda? Hur fungerar rösten på olika sätt i privata respektive offentliga rum? Hur fungerar hormoner (de som påverkar rösten)? Hur kan vi höja våra röster och lita på att de inte kommer att svika oss? Hur ska vi skrika från botten av våra lungor utan att vakna hesa dagen därpå? Fokuset kommer att ligga på att dela med sig av tekniker, praktiska övningar och teori. Vi vill uppmuntra till ett säkert och respektfullt utrymme eftersom säkra och respektfulla rum är grymma och för att arbete med rösten kan vara en känslig fråga.
* Workshop på engelska

15.30-17.00 Queer People of Color separat organisering samtal
Ett rum för att skapa ett samtal tillsammans för personer som definierar sig som icke-vita och queer, har erfarenheter av att bli rasifierade och av strukturellt rasistiskt förtryck och diskriminering. Respektera att det är ett rum för separat organisering.

16.00-17.30 Asyl, kön och politik
Samtal kring sexual- och migrationspolitik och kopplingarna däremellan, om vilka som anses värda mänskliga rättigheter och inte, om vad som anses vara politiskt arbete och politiskt agerande och vad det får för konsekvenser i asylprocessen, om situationen för papperslösa HBTQ-personer och om vad som är nästa steg i kampen för en värld utan gränser.
Med: Fatme Megahid från Ingen människa är illegals HBTQ-grupp,  Trifa Shakely från kampanjen Ain’t I a woman och Ulrika Westerlund från RFSL.
Workshop på svenska

17.30-18.30 Den politiska aspekten av trans
Långt från könsutredningarnas sjukdomsförklaringar finns det andra förklaringar, andra sätt att existera på som utmanar cis-herraväldet. Om hur vi som transpersoner förkroppsligar feminismen och utgör ett reellt hot mot rådande könsstrukturer.
Med: Kaiko och Lasse från Transmilitanta Brigaden
Föreläsning på svenska

17.30-18.30 Homonationalism and queer alliances
Ett samtal om homonationalism. Samtal om rasism skapar ofta en obekväm känsla. När någon anklagas för rasism eller för att medverka till ett rasistiskt system tenderar människor att slå ifrån sig anklagelserna. Detta var också det officiella svaret till Judith Butler när hen vägrade att ta emot civilkurage-priset på Berlin Pride förra året, då hon argumenterade för behovet att agera mot användandet av homosexualitet inom statlig rasism och homonationalism. Vi kommer att introducera och diskutera koncept som homonationalism, queer liberalism, vithet, privilegium och rasism för att bättre förstå hur ras och sexualitet samverkar. Hur kan vi skapa ett utrymme för att diskutera rasism inom ett queert utrymme? Ämnen för diskussionen: allianspolitik, intersektionalitet, ”frihet” som ett normativt ideal?, religion och sekularitet. Utgångspunkt för diskussion kommer att vara med exempel från Köpenhamn, men diskussionen kommer att öppna för svenska exempel.
* Workshop på engelska

Torsdag 12.00-17.00

12.00-13.30 Psykradikalism: en överlevnadsworkshop för alla som lever i ett sjukt samhälle. Introduktion av ett par psykfall, efterföljande samtal i mindre grupper. Vad har vi för plats i queersammahang? Vad ser vi för möjligheter respektive svårigheter till följd av vår psykiska status? Vad önskar vi oss av varandra och av samhället i stort? Kom och lufta, lipa och lacka ur på de strukturer som motiverar patalogisering av kamp för avvikelser och motstånd mot stat och kapital!
Workshopen är öppen för alla.
Med: Sofie Scapa Wahlström och Johnny Kovanen
Workshop på svenska

12.00-14.00 ASWAT / Pinkwashing av ockupationen
Vilka utmaningar finns för den feministiska palestinska queerröresen, och hur queer är palestinskt, fredligt motstånd? Workshopen kommer att presentera några av de största utmaningarna för den feministiska palestinska queerrörelsen idag, och handla om personliga, sociala och politiska kamper som en multiförtryckt grupp. Som palestinier, som feminister och som queera i sluggan av Israel och Palestina.
Med: ASWAT och Queers against pinkwashing
* På engelska

12.45-14.00 Den transfeministiska rörelsens framväxt och mål
Var befinner vi oss nu och vart är vi på väg? Vi ser den revolutionära potentialen i transidentitet, hur den vägrar inordna sig i binära könssystem. Hur trans kan användas som verktyg i den feministiska kampen och hur vi som transpersoner inte mindre än förkroppsligar feminismen och utgör ett reellt hot mot rådande könsstrukturer.
Ett öppet samtal för oss som på något sätt vill vara med i den transfeministiska rörelsen. Cis är smalt. Trans är stort och rymmer många identiteter, kom butchar, fjollbögar, femmes, butchfjollor, intersexuella, transor, intergenders, transsexuella med flera.
Conversation in Swedish / Samtal på svenska

13.00-14.00 Queer People of Color separat organisering samtal
Ett rum för att skapa ett samtal tillsammans för personer som definierar sig som icke-vita och queer, har erfarenheter av att bli rasifierade och av strukturellt rasistiskt förtryck och diskriminering. Respektera att det är ett rum för separat organisering.

14.00-15.30 Är Butchen utrotningshotad? Butchen finns, syns inte längre
Definitioner av Butch: Det här är en workshop för dig som själv identifierar dig som butch.
 Butchen har alltid utmanat heteronormen genom att inte se ut ”som en riktig kvinna”. Idag finns det utrymme för fler identiteter och beteckningar för normbrytande. Vad innebär det att ha identiteten butch idag? Hur upplever andra din identitet? I vilka sammanhang känner du dig förstådd/missförstådd? Finns det sammanhang då du känner att du inte vill använda dig av epitetet butch? Vilka sammanhang känner du dig trygg att göra det? Vad påverkar valet? Vilka strategier har du för att hantera omvärldens föreställningar? Det förekommer diskriminering emellan identiteterna vad gäller kvinnor som är homosexuella, har en androgyn eller butch identitet. Vilka är dina upplevelser? Är det så att ”butchen” inte finns idag utan har ersatts med andra identiteter? Om så, varför är det så? Vad innebär en ”manlighet identitet”? Osynliggjorda i samhället: Butchen syns på fåtal ställen och sammanhang, både i verkligheten och i medier. Vi diskuterar sexualpolitiska frågor, populärmedia’s tolking av butch-identitet.
Workshop på svenska 

14.15-15.30 Samtal om klass och queer
Med: Kristin Tran, Berit Larsson, Åse Brändström, Tine Alavi och Johnny Kovanen
Vad finns det för klassnormer i våra rörelser? Vad kan vi använda för strategier för att inte befästa dåliga medelklassnormer? Vilket anses vara klasskampens subjekt? Vad gör detta för oss som inte passar in i den bilden?  Hur samverkar klassförtryck, rasism och cis-normen? Hur påverkar klassförtryck, rasism och cis-normen ens möjligheter i samhället, gällande te.x. utbildning, bostad, jobb, relationer, politisk aktivism, kultur etc? Hur motverkar vi de förtryckande systemen och skapar nya möjligheter för varandra?
Samtal på svenska

15.00-16.30 No Safer Space at Copenhagen Queerfestival 2011
Målet med workshopen är att kollektivt utforska sätt att skapa det bästa möjliga rummet för queer politik, allianser och för att ha kul. I några år nu har Safer Space Policy (SSP) skapat en ide om Köpenhamns Queerfestival som en tillflyktsplats från daglig kamp och diskriminerande strukturer. Men idén fortsatte att vara just en idé. Köpenhamns queerfestival var inget säkert rum, och kanske borde det inte vara det heller. Att utveckla queerpolitik är inte nödvändigtvis en säker och bekväm process. Det kan vara utmanande, skrämmande och till och med smärtsamt. Det här året kommer det inte att finnas någon Safer Space Policy på festivalen. Men vilka faror är det som är underförstådda när en lämnar riktlinjerna för värderingar och uppförande bakom? Hur kan en få alla att engagera sig och ta ett kollektivt ansvar för att skapa ett utrymme där alla kan lära sig och utvecklas utan att det sker på bekostnas av enskilda individer? Workshopen kommer att utgå från de dilemman som arrangörsgruppen mötte när beslutet togs att inte ha SSP på festivalen 2011. Fysiska övningar kommer att göras för att nära diskussionerna.
* Workshop på engelska

15.30-16.30 Institutionellt våld
Alla institutioner som existerar i en rasistisk, patriarkal värld är per definition våldsamma. På denna workshop kommer vi prata om de typer av våld som legitimeras av stater och myndigheter, våld och kränkningar av t.ex. polis, militär, arbetsförmedlingen, socialtjänsten och migrationsverket.
Med: Mac Velasquez
Workshop in Swedish / Workshop på svenska
Transforming Justice – A collaborative national coalition and conference to address the needs of LGBT people in prison.

Varmt välkomna!

3 responses to “Workshops, föredrag och samtal”

  1. K says :

    Hur kommer det sig att programpunkten om klass och queer inte är arbetarklasseparatisk längre? Jag såg verkligen fram emot det!

    • Q-festivalen says :

      Det fanns ingen som kunde/hade tid att styra upp det. Dock kommer det finnas ett öppet rum på festivalen där det går bra att ordna egna workshops/diskussioner för den som vill. /Q-festivalen

Trackbacks / Pingbacks

  1. Ses snart på festivalen! | Intersektionell Aktion - June 1, 2011

Leave a comment